Acronis True Image a boot přímo ze zálohovacího disku

2015/05

Acronis True Image je již moře let solidním standardem pro kvalitní a při tom jednoduché zálohování i kolonování HDD či SSD s OS. Vzhledem k tomu, že je zaveden jako přidaná hodnota i k HDD WD či z rodiny Seagate, není zpravidla třeba do jej investovat či řešit placené upgrade zastaralé verze. Stačí jen mít HDD příslušné značky v okamžiku spouštění nějak připojen. Zálohovat se dá i s pokročilými funkcemi přímo z prostředí Windows. Např. automaticky v noci v určený den/dny, vč. zapnutí i vypnutí a odmazání příslušné staré zálohy podle definovaného pravidla.


Z programu je možno vytvořit bootovací CD či flashdisk, které se hodí pro případnou obnovu obsahu HDD např. při selhání OS. Praktické je použití v samotném PC, kam byl doplněn SSD pro OS.


Abychom si práci ještě zjednodušili, zde je trik, jak jednoduše naučit váš zálohovací HDD v PC nebo připojený USB zavést Acronis loader bez vašeho OS.


1) Vytvořte si na prázdný flashdisk s Rescue Media Buidlerem boot recovery z menu Acronis True Image.


2) Pomocí Acronis > Backup vytvořte jeho zálohu.


3) Zazálohujte si HDD, na který budete doplňovat recovery boot, abyste nepřišli o data která na něm máte uložena.


4) Acronis > Add new disk, inicializace nastavovaného HDD při které si vytvoříme malý spouštěcí oddíl 300-512MB s FAT32 a označíme jej jako aktivní, zbytek ponechme zatím volný.


5) Acronis > Recover naši flashdisk zálohu do právě připraveného oddílu


6) Windows > Správa disků a naformátujte zbývající prostor na upravovaném HDD, možno třeba jako NTFS a přiřaďte nějaké praktické písmeno.


7) Dále u malého oddílu s boot recovery naopak přidělené písmeno odeberte. Pokud budete chtit na tomto oddílu něco pohodlně upravovat, tak jej zase po potřebnou dobu přidělte. Odebrání písmene zajistí, že se oddíl nebude zbytečně zobrazovat.


8) Napište si na nálepku, jak se boot po zapnutí počítače vybírá: HP F9, Lenovo F12 Toshiba F12, MSI F11 atd.


9) A nyní máte nástroj, jak PC nejen obnovit ze zálohy i když se nespustí, ale i možnost jak před obnovením bezpečně odzálohovat co půjde.


10) O využití vytvořeného nástroje u dalších potřebných počítačů se nemusím jistě zmiňovat. Zvláště pohodlné je to když onen zálohovací disk je sám přímo WD či Seagate.


11) Připomenu, že k záloze pro jednotlivé soubory se v aplikované WD / Seagate omezené edici dostanete po jejím nainstalování do Windows, pak Acronis > Image Mounting.


Popisované operace jde samozřejmě provést i dalšími nástroji, či jen tím, čím disponuje samotný OS.

Šlo mi jasný a jednoduchý popis využívající přímo nástroje, kterého se týká.
Pokud by vám něco nefungovalo, ozvěte se, vzdálenou správou s konfigurací i vysvětlením pomohu.